SFINGA

  • -

SFINGA

Category : Zanimljivosti

SFINGA – mitološko čudovište sa ljudskom glavom i lavljim trupom, poreklom svakako iz Egipta, gde je moglo biti i muško i žensko. U Grčkoj je Sfinga uglavnom ženskog pola, i zamišljali su je s krilima i dojkama. Sfinga igra važnu ulogu u tebanskom ciklusu mitova. Ona je s litice u blizini Tebe postavljala ljudima zagonetku i proždirala one koji nisu bili u stanju da je odgonetnu. Pitanje je glasilo: „Šta je to što izjutra ide na četiri noge, u podne na dve, a uveče na tri?“ Edip je odgovorio da je to čovek, koji u ranom detinjstvu baulja, a u zrelosti hoda uspravno, a u starosti se pomaže štapom. Na to se Sfinga strmoglavila sa stene, a Edip je postao tebanski kralj. Pošto se smatralo da Sfinga ima apotropejsku moć, često su je predstavljali na štitovima i grobnicama. Postepeno je gubila svoj zločudi karakter i u mitu i umetnosti se pretvorila u simbol mudrosti i zagonetnosti. Euripid je u Feničankama naziva „mudrom devicom“ i kaže da je svoju zagonetku postavljala kroz pesmu. Poznata je Engrova slika koja predstavlja zamišljenog Edipa i Sfingu.

Vladeta Janković, Imenik klasične starine
Svi mitovi jesu živi i žive u svima nama kroz planete, znake, kuće i aspekte koji odgovaraju njihovoj simbolici. Sfinga simboliše znanje i mudrost i one koji neguju, cene i procenjuju te vrline. Istovremeno simboliše i prezir ka neznanju i neznalicama. Ovo su najstroži, ali i najbolji učitelji koji svoje učenike uče da misle. Učitelji koji nemaju razumevanja za neznanje, ali imaju divljenje ka znanju. Sfinga je simbol neznanja koje nas glave može koštati, ali i znanja koje štiti, znanja koje prevazila naš život i našu smrt. I šta je Sfinga iz ugla astrologije? Jasno je da su aktivni znak Lava i Device budući da ovo mitsko biće ima telo lava i ljudsku glavu, a Devica je ljudski znak. Krila i grudi uvode i Mesec u igru i to u znaku Device ako se oslanjamo na Euripidov opis. Mesec simboliše i um, pa položen u Devici svakako daje znanje, ali i kritičnost i netrpeljivost ka neznanju. Za takvu zagonetnost i inteligenciju nije dovoljan samo Mesec u Devici, mora i Merkur biti tu negde i simbolisati intelektualnu samouverenost, kao i čoveka koji je ključ zagonetke. Konjunkcija Merkura i Meseca simbolizovala bi čoveka koji kao dete baulja. Za uspravan hod u zrelom dobu potreban je aspekt Merkura s Marsom, dok bi na ispomoć štapa u poznom dobu ukazivao aspekt Merkura sa Saturnom. Prva pomisao je da bi trebalo da bude reč o povoljnim aspektima Meseca i Merkura s Marsom i Saturnom... No, na tešku zagonetku i pogrešan odgovor, kao i na strmoglavljenje Sfinge sa stene, ukazuje loš odnos Merkura sa Saturnom. Na proždiranje ljudi koji nisu znali ispravan odgovor, kao i na nasilnu smrt Sfinge u jednom momentu, takođe ukazuje loš odnos Marsa s konjunkcijom Meseca i Merkura. I polako se sklapa slika Sfinge... Za početak imamo T-kvadrat preko promenljivih znakova.
I zašto baš ovakva postavka? Najpre, Sfinga je u nekim tradicijama predstavljana i s glavom ovna, sokola ili jastreba što jeste spoj Meseca (lice) i Marsa. Sfingino ime dolazi od grčke reči Σφιγξ, Sphigx, [Sphinx], izvedene od glagola σφιγγω, sphiggo, [sphingo] = "zadaviti", pa Saturn u Blizancima koji aflikuje i Mesec i Mars, jasno ukazuje na gubljenje vazduha.
Ovo potvrđuje i Edip koji je mladi, mudri stranac (Mars u Strelcu) koji uzrokuje smrt Sfinge na šta ukazuje kvadrat Marsa ka konjunkciji Meseca i Merkura. On lično preživljava taj susret nakon čega postaje kralj, što mora biti izraženo snažnom postavkom dispozitora Jupitera, koji nema gde drugde da bude no u kraljevskom znaku Lava. Takva trigonska pozicija ka Marsu istovremeno potvrđuje njegovu mudrost, vitalnost, kao i oslobodilačku prirodu.
Jupiter u Lavu daje i pozitivne osobine samoj Sfingi koja simboliše mudrost i prave vrednosti, a koja je imala i apotropejske moći (amajlija, zaštita). Društvo Jupiteru mogla bi da pravi Venera jer se Edip nakon poraza Sfinge oženio tebanskom kraljicom Jokastom. Venera u Lavu bi Sfingi mogla dati i umetničku crtu i dar za postavljanje zagonetki kroz pesmu.
I postavismo šest od sedam tradicionalnih planeta. Ostaje još da nekako „namestimo“ i Sunce da bi mit o Sfingi i Edipu potpuno oživeo kroz planete u Zodijaku. Merkur je uvek blizu Sunca (najviše do 28 stepeni udaljen) što nam ostavlja mogućnost da je Sunce u znaku Lava, Device ili Vage. U kojem od ovih znakova? Za to nam je potrebno još informacija o Sfingi, a presudna bi mogla biti još jedna zagonetka koja joj se po nekim izvorima pripisuje: „Dve su sestre: jedna rađa drugu, a druga prvu.“ Tačan odgovor je „Dan i noć“. Sestre su Merkur, noć je Mesec, a Sunce dan, i tako dobijamo poziciju Sunca u znaku Device zajedno s Mesecom i Merkurom.
Pred nama je veličanstvena Sfinga u astrološkoj formi, drevni simbol mudrosti, zagonetnosti, zaštite, ali i opasnosti. Simbol kraja ali i početka, smrti i novog rađanja. Ako je oživljen mit u horoskopu kroz planete u ovim znacima Sfinga će dati intelektualnu moć, visoko obrazovanje, protekciju bilo da natus ima ulogu zaštitnika, bilo da je zaštićen. No, daće i opasnost od neznanja ili opasna znanja, ili, pak, znanje koje nam može život spasiti, i potom doprineti velikom uspehu i razvoju, na isti način na koji se i Edipu život promenio. Predstavlja prekretnice u životu bilo da je reč čak i o smrtnoj opasnosti, bilo o promeni života na bolje nakon neke opasnosti.
Možemo se zapitati zašto nema očekivanog znaka Škorpiona budući da Sfingu svi vezujemo za egipatske piramide koje jesu u simbolici Škorpiona? Sfinga simbolično predstavlja predvorje Škorpiona jer su nekada sazvežđe Device, Vage i Škorpiona bili jedno. Ona simbolično čuva ulazak u piramide, u sferu najvećih znanja koja s Devicom počinju. Pred Sfingom pokazujemo stečenu mudrost koja nam vrata piramida otvara ili ne.
Pred Sfingom spoznajemo da je nešto više od naše zemaljske ispravnosti i znanja potrebno za večni život i da najveći grešnici ako su mudri, pravedni i hrabri mogu biti nagrađeni, makar i posthumno. Pred njom spoznajemo koliko nas skupo može koštati neznanje, a još više znanje. Edip je imajući znanje pobedio Sfingu, ali je zbog neznanja počinio najstrašniji greh. Sfinga je predvorje i za Vagu, za znak egzaltacije Saturna koji svaki „greh“ meri... No, o tom grehu, Edipu, Jokasti, Antigoni, velikanima drevne Grčke koji se jasno vide u horoskopu Sfinge, u nastavku koji će uskoro uslediti...