Nebeske hronike od 16.11. – 23.11.

  • -

Nebeske hronike od 16.11. – 23.11.

Category : Nebeske hronike

Po jutru se dan poznaje i sve po trenutku svog rođenja. Tako i svaka sedmica… Njeno rođenje u noći između nedelje i ponedeljka definiše glavnu atmosferu, okolnosti i događaje koji će je obežiti. No, ona je svakako jedna u nizu u jednom širem ciklusu i izvesno uslovljena prethodnom. Osvrćem se na prošlost jer u prošlosti je uvek seme sadašnjosti, kao što je ovaj trenutak seme nekog trenutka u budućnosti. Blisku prošlost obeležio je nemili događaj u Parizu koji će obojiti i sedmicu pred nama, ali i one iza nje i one iza njih... Jer sve što treba da bude krojimo danas, a danas su Francuzi putem NATO-a silovito uzvratili svom „neprijatelju“ i time posejali seme jednog novog nemilog događaja na koji će opet odgovoriti nemilim... I tako se na najteži mogući način ispunila simbolika tri planete koje se početkom ove sedmice nalaze na zvezdama iz sazvežđa Zmaj (Mars na 3 Vage - Nodus I, Uran na 17 Ovna - Nodus II i Sunce na 24 Škorpiona – Alrakis).
Zmaj je ključna konstelacija koja obuhvata skoro čitav Zodijak i u sebi sadrži primarnu suprotnost, opoziciju izraženu kroz Severni i Južni Mesečev čvor, tj. Zmajevu glavu i Zmajev rep, i kao takva simboliše energiju koja obavija Zemlju, nezavisno od toga da li je rušilačka ili stvaralačka. Energija postojanja cirkuliše upravo kroz ovu konstelaciju, a njeno eksploatisanje zavisi od stanja svesti pojedinca ili kolektiva kada je reč o opštoj atmosferi i dešavanjima. I ovih dana, budući da su Mars i Uran provodnici uticaja zvezda iz Zmaja izvesnija je rušilačka energija pa je sigurno da će se loš uticaj iz prethodne sedmice nastaviti. Utorak će biti presudan jer neko Sunce sa Alrakisa (jezik Zmaja), važan čovek, predsednik, autoritet, može doneti važnu ali u neku ruku i katastrofalnu odluku a vezanu za eksploataciju bilo uma bilo materije što je takođe karakteristika ovog sazvežđa. No, može se oglasiti i neko ko poseduje zaista najveća znanja, neko ko je autoritet na polju nauke, politike, a ko je probuđen, visoko duhovno razvijen, a ko može doživeti i opasnost upravo zbog svog stava i znanja. Ali, nadajmo se, da se može desiti i suprotno, da Georgije može ubiti aždahu, odnosno zmaja... Da je sve ovo što se dešava samo proces transformacije izražen i kroz konjunkciju Meseca i Plutona s kojom je otpočela ova sedmica, i kroz kvadrat Venere i Plutona koji će se odigrati krajem sedmice. No, ovo su i porođajni bolovi, a kontrakcije sve češće... Sigurna sam da će biti potreban carski rez koji je u pripremi a koji će uslediti s T-kvadratom Marsa, Plutona i Urana.
Do tada, do porođaja, svi koji nisu „noseći“ (a verujem da je takvih malo i da svi očekujemo da nam se konačno rodi nešto novo i bolje) mogu uživati u druženju Merkura i Sunca koje uvek donosi dobra predavanja, dobre knjige, mudre izreke, kvalitetne emisije i predstave. Pozicija ove dve planete na Ageni, zvezdi iz sazvezđa Kentaurus, doneće i važna prijateljstva, nove kvalitetne kontakte i podršku, kao i određena priznanja na polju nauke i istraživačkog rada.
Na polju odnosa situacija se polalako komplikuje. Ostaci ljubavi, tj. Konjunkcije Venere i Marsa mogu se pretvoriti u neprijateljstvo i mržnju čak. Potreba za slobodom postaje sve naglašenija. Venera prelazi u sredu preko zvezde Vindemiatrix iz sazvežđa Device koja je upravo prirode Venere i Marsa, a koja ima dve faze ispoljavanja. Prva se vezuje za nagradu ili dobitak koji je posledica učinjenog dobrog dela, dok se drugi odnosi na iskorišćenu ili ne šansu. Pretpostavimo da je šansa bila pružena s konjunkcijom Venere i Marsa, i da sada dolazi faza „žanješ što si sejao“, pa svi neiskreni odnosi idu ka svome kraju koji će kulminirati s Venerinom opozicijom sa Uranom naredne sedmice. Dakle, pripreme za rastanak kreću ove sedmice, bilo da je reč o razilaženju, bilo o neprijatnoj okolnosti koja će odnose prekinuti. Kvadrat Venere ka Plutonu nikada nije prijatan, naglašava opasnosti u nepoznatim, mračnim prostorima, od nepoznatih ljudi, u ratnim okolnostima, ili na operacionom stolu. Ako ništa drugo, ljubomora i posesivnost neće izostati pa stoga ne treba izazivati i inspirisati boga podzemlja na prerano prisvajanje onoga što mu pripada.
Na Aranđelovdan u subotu Merkur se pridružuje Saturnu u Strelcu pa s jedne strane dobijamo nešto optimističnije razmišljanje, no samo na početku. Saturn na Džabahu, zvezdi iz čela Škorpiona daće ovom Merkuru čak više škorpionskih osobina nego dok je u znaku Škorpiona boravio. Stoga je potreban oprez u vožnji tokom vikenda, posebno jer će i Mesec boraviti u znaku Riba zajedno s Neptunom i Hironom, kao i Južnim čvorom na zvezdi Šeat koja takođe može ukazivati na nesreće. Kvadrat Merkura i Saturna s Neptunom koji će potrajati i naredne sedmice napraviće i problem s dokumentacijom, na putevima, tehnikom.
I umesto da u ovim, prvim nakon duge pauze, hronikama pišem o Veneri i Marsu u Vagi, o strasti, flertovima, zabavama, javnim nastupima, druženjima na nivou organizacija i javnih grupa, posebno tokom boravka Meseca u Vodoliji sredinom sedmice, opet se sve svodi na kvadrat Urana i Plutona koji kao da već dugo teče našim venama... I često se pitam da li će se ikad desiti da Nebeska hronika ne bude obojena dramatičnim „predviđanjima“, da li nekih sedam dana mogu biti generalno povoljni, da li se može ispoljiti samo dobro... No, onda se zapitam šta je dobro, a šta loše kad je sve uvek zbog nečeg dobro? I kako može postojati samo dobro kad obdanica i noć čine dan, a noć prethodi novoj zori, kao što su i život i smrt nerazdvojni drugari, gde je život predodređen na smrt od samog svog začinjanja, a smrt faktor novog rađanja... I stoga loše zapravo i nije loše, već je zbog nečeg dobro... Ili je to samo doživljaj autora Hronika koji je rođen kad je noć najtamnija, sa Suncem u znaku smrti, kad ni Mesec nije bio iznad horizonta, a Nebom dominirao Saturn, i kojem prirodno pažnju uvek više privuku izazovni aspekti Marsa i Saturna od povoljnog aspekta Venerice...
Atmosfera na Nebu proziva one koji su rođeni sa srodnim energetskim, planetarnim potencijalom. Ti su „izabrani“ da budu nosioci aktivnosti tih sedam dana. Ove sedmice glavnu ulogu imaće oni sa Venerom u aspektu s Plutonom, sporednu oni sa Venerom u aspektu s Marsom ili znaku Škorpiona. Prozvani su i oni rođeni u poslednjoj dekadi Škorpiona kojima želim srećan solarni povratak. Tokom vikenda na scenu stupaju oni s Merkurom u aspektu sa Saturnom i Neptunom. I naravno, posebno aktivni će biti svi sa planetama na zvezdama iz Zmaja, a posebno oni sa pomenute tri zvezde.