Nebeske hronike 30.11. – 07.12.

  • -

Nebeske hronike 30.11. – 07.12.

Category : Nebeske hronike

Izazovno vreme u kojem živimo postaje sve izazovnije i dinamičnije. Na dinamizam utiču primarno aspekti među planetama jer oni omogućavaju tok energije, ma koje prirode da je. Ova sedmica otpočinje i završava se egzaktnim aspektima što naglašava njenu važnost u okviru šireg vremenskog perioda. Konjunkcija Sunca i Saturna u Strelcu izbaciće u prvi plan osećaj dužnosti, odgovornosti, želju da se uspostavi red, postave dobri temelji, da se postave čelni ljudi koji bi trebalo da poštuju zakone, posebno moralne. No, ovo može biti i despotizam, surovo nametanje volje, vladavina strahom, ali i sukob sa autoritetima, mržnja ka njima, i rađanje potrebe bednih i jadnih da sruše to varljivo Sunce koje je prošlo kvadrat s Neptunom i tako pokupilo njegov uticaj izražen kroz obmanu, haos, zavere, gubitak svesti, časnosti.

Kvadrat Neptuna ka Suncu daje Suncu jednu potpuno drukčiju prirodu, suprotnog dejstva, što bi rekao neprevaziđeni Goran Milekić „pa su sve Sunčeve osobine bitno smanjene i izopačene“. I tako ovaj kontakt ove tri planete, daje slabe i umišljene nesalomive, ali i nevidljive vladare, vladare iz senke bilo da je reč o moćnim ljudima na vlasti, bilo o običnom nevernom suprugu ili ocu koji će ove sedmice imati priliku da svoju slabost na najperfidniji način iskoriste u svoju korist.

No, kako sve ima i svoje lice i svoje naličje, i kako je sve zbog nečega dobro, to oni zaista odgovorni, zaista moralni, zaista časni, koji su upravo odbili mito, odbili da lažno svedoče, odbili da trguju drogom, lekovima, lažnim informacija, na primer (što je sve moguće sa separacionim kvadratom Sunca i Neptuna), ti će biti oni koji će dobiti svu slavu fiksnih zvezda čiji je upliv ove sedmice izuzetno naglašen.

Nije baš fenomen, ali nije ni tako često, da u kratkom vremenskom intervalu od dan-dva više planeta bude na značajnim zvezdama. Ove sedmice preko Jupitera otpočinje uticaj zvezde Denebole iz sazvežđa Lava (21 Device) koja je prirode Urana, Saturna i Venere, a koja je „poznata i kao Sudija ili Gospodar koji će doći. Ona je donosilac promena, ne baš poželjnih ili lakih, a u lošijoj postavci može ukazati na ozbiljne katastrofe, daje i mogućnost atentata. Samo u izuzetno dobroj postavci Denebola ukazuje na iznenadni napredak.“ (1)

S obzirom na to da je Jupiter dispozitor i Sunca i Saturna, to je naredni period izazovan za sve koji imaju razloga da budu meta atentatora ili bilo kojeg napadača, u šta su uključeni i sudski organi. Poželjno je ne nametati volju, ne siliti dešavanja, ne primenjivati silu, jer sve može u jednom trenu da se preokrene. I Merkur je u Strelcu i napraviće kvadrat s Jupiterom u petak, pa evo previše priče, samo u pokušaju smislene, evo problema sa dokumetnima, rezervacijama, automobilima, novcem, oglasima, reklamama, istinitim informacijama... Ovo su i rasprodaje, ali i besmislene kupovine, moguće iz straha (Jupiter je dispozitor Saturna), variranje vrednosti valuta....

Osim Denebole čiji ćemo uticaj osećati narednih meseci, preko Saturna otpočinje i uticaj Antaresa, zvezde prirode Mars, Juputer iz sazvežđa Škorpion (9 Strelca). „Zvezda u srcu Škorpiona čiji naziv potiče od reči Anti – Ares, što bi značilo Rival Marsu. Jedna o četiri kraljevske zvezde stare Persije, poznata kao Čuvar Zapada. Ova zvezda daje nestrašivost i spremnost na akciju. Daje mogućnost uspeha na zapadu ili kroz nešto što je u vezi sa zapadom. U svakoj lošoj postavci daje iznenadne događaje, nepredviđena dešavanja i moguće nesreće. Prema tradiciji Antares ima nasilan karakter i smatra se zaslužnim za slučajeve nasilne smrti ili u bici ili u zakonskom procesu. Opasnost za oči.“ (2)

Antares je crveni džin nama nezamislive veličine i kao takav predstavlja ogromnu podršku zapadu, ali i silu i moć zapada. Kao rival Marsa jasno upućuje na borbe na raznoraznim frontovima i protiv raznoraznih neprijatelja, a koje mogu kulminirati tokom vikenda jer Mars pravi egzaktan kvadrat s Plutonom u nedelju.

Naglašene strasti i destrukcija dominiraće ove sedmice, posebno na polju odnosa bilo mundanih, bilo ličnih. Mars u Vagi, ma kako da ima potrebu da uspostavlja odnose, da u nekim slučajevima bude i mirotvorac, ne ume da balansira na tom polju, posebno ne u uslovima koje stvara kvadrat Plutona i Urana. Svaki njegov i najiskreniji pokušaj da strasti smiri neće uroditi plodom, bar ne do subote, kada mu stiže podrška Venere koja će preći u znak Škorpiona, znak Marsove vladavine. I to će biti prekretnica za mnoge odnose jer će početi da se oseća ljubav i pripadanje, ma kako situacija komplikovana bila. Mars u Vagi voli Veneru, Venera u Škorpionu voli Marsa, i šta god da se bude dešavalo neće izostati osećaj podrške što je posebno Veneri u ovom znaku potrebno. No, Venerini dispozitori Mars i Pluton prave kvadrat već u nedelju, pa ili je reč o sukobu dva muškarca oko jedne žene ili o dve sile oko jedne vrednosti. Tokom vikenda rađaju se ljubavi predodređene da opstanu do kraja života ljubavnika (koji, doduše, ne mora biti dug), ili se upravo dramatično završavaju zbog ljubomore, strasti, potrebe za posedovanjem, ili jednostavno zbog propuštene prilike koju početkom sedmice daje pozicija Venere na sjajnoj zvezdi Spika (23 Vage) iz sazvežđa Devica koja je upravo prirode Venera, Mars. Spika simboliše dar koji neretko ne bude iskorišćen, nakon čega dolazi do pada. „Imati pa nemati“ je sa Spikom vrlo često. I Mars je početkom sedmice na zvezdi Vindemiatrix iz Device (10 Vage) koja govori o nagradi i dobitku, o šansi koja se dobija ali pod uslovom da se prihvati odgovornost za sva učinjena dela. U suprotnom izvestan je pad na koji upućuje T-kvadrat sa Plutonom i Uranom kojem se Mars bliži.

Da sve nije baš tako dramatično i crno, a što može ovu sedmicu učiniti značajno pozitivnijom, sa mogućnošću neočekivanih povoljnih preokreta, govori nam trigon Merkura ka Uranu, kao i povoljni aspekti Meseca pri ulasku u znak Lava i sekstil Sunca i Marsa poslednjeg dana... Veseliće se oni koji imaju širinu i optimizam Strelca, kosmopolitizam Urana, radost Lava i hrabro srce...

Glavne uloge ove sedmice igraju svi koji imaju aspekt Sunca i Saturna i Neptuna. Značajnu ulogu, ali na duže staze, dobijaju oni koji imaju planete na Deneboli i Antaresu, a ove sedmice oni koji imaju planete na Vindemiatrixu i Spiki. Prozvani su svi sa Marsom i Plutonom u aspektu – i sigurno je da će biti primećeni. Sporedne uloge, ali za nagradu, odigraće oni sa Merkurom u aspektu sa Jupiterom ili Uranom.

(1)(2) Stubovi sudbine, Aleksandar Imširagić

Aleksandra Ralić