Nebeske hronike 29.02. – 07.03.

  • -

Nebeske hronike 29.02. – 07.03.

Category : Nebeske hronike

Pa pusti da ti sviram
Duša gine od tišine
I ne boj se buke
To što svira to su ruke…

Sunce u Ribama je čarobno, čudesno, inspirativno… Sunce u egzaktnoj konjunkciji s Neptunom u Ribama je najčarobnije, najčudesnije, najinspirativnije… S takvim posebnim Suncem otpočinjemo sedmicu, i sa još posebnijim Neptunom koji kazimi konjunkcijom sa Suncem dobija priliku da izrazi svoj kvalitet na najčudesniji i najbolji mogući način.

Iako su ovo planete izrazito različite prirode, imaju i nešto zajedničko: sposobnost kreativnog izražaja i stvaralački dar, pa ovakvim spojem udružene mogu izroditi najveći umetnički talenat, najlepše glasove, najlepše melodije, najlepše slike, fotografije, filmove, pozorišna dela. Podršku ovoj kreaciji daje i Merkur koji pozicijom na stepenu egzaltacije Neptuna daje najdarovitije ruke, najsuptilnije pokrete, najmaštovitije umove i misli. Stoga je ovih sedam dana pred nama vreme naglašene potrebe za lepim, vreme naglašene intuicije, mašte, snova, čuda, proroštva, vere, empatije, idealizma, volje za žrtvovanjem i podređenosti višem cilju i idealima.

Ovo je sedmica vizija, pa je treba iskoristiti bar za stvaranje ideje o tome šta zapravo želimo, jer ćemo biti u stanju da vidimo i osetimo sebe u budućnosti.
Ovo je i sedmica tišine, ali i sedmica buke - vreme kada u najvećoj buci možemo čuti sebe, ali i u najvećoj tišini unutar sebe biti bučni. Merkur je u bučnom znaku Vodolije i aplikacionom kvadratu s Marsom u Škorpionu, s kojim će se maksimalno „sukobiti“ u subotu po 29-im stepenovima, a to je sukob svesnog i nesvesnog dela nas, koji će se manifestovati kroz verbalne i sve druge sukobe, povređivanje i samopovređivanje, tuče, prelome, nestanke, otmice, saobraćajne udese, ubistva, samoubistva...
No, s druge strane, ovaj kvadrat može doneti i maksimalne uvide koje ima svaki 29. stepen, posebno jer je reč o Marsu na zvezdi Bungula iz sazvežđa Kentaurus koja ima simbolično značenje „Nekada i ubuduće“, pa možemo spoznati da sve što je bilo će i biti, i imati iskustva srodna nekima iz prošlosti, moguće neprijatna, koja su tu samo da nas uvere da lekciju nismo naučili.

Sedmicu otpočinjemo sa Merkurom na 21-om stepenu Vodolije gde se nalazi zvezda Našira iz sazvežđa Jarac koja je povezana sa srećom i ima simboličan naziv „Donosilac dobrih poruka“, pa sa Merkurom evo i sjajnih vesti koje stižu nakon neobičnih i napetih dešavanja i okolnosti. Iako ova zvezda podrazumeva bes i destruktivnost, ipak se sa njom sve preokreće na dobro, pa je ovo zvezda uz pomoć čijeg uticaja se može naučiti kako prevazići sopstvenu negativnost i pretvoriti to u pozitivne životne okolnosti.
Saturn ove sedmice stiže do stepena sa kojeg će krenuti retrogradno, do svoje stanice na kojoj će boraviti ceo mart i april. Saturn je planeta koja ima ulogu revizora, kontrolora, tužioca i sudije istovremeno. Njegova stanica je od velikog značaja jer upućuje na jedan stepen, jednu tačku koja će biti pod pritiskom jedno vreme, na kojoj će biti fokus, usmerenje enegije koja je zahtevna i obavezujuća. U ovom slučaju reč je o 16-om stepenu Strelca, stepenu na kojem se nalazi zvezda Ras Algeti , iz sazvežđa Herkul. Ovo je zvezda u glavi Herkula i stoga simboliše sve što je glavno i najvažnije, pa će ova dva meseca biti pod Saturnovom kontrolom mnogi čelni ljudi i potomci važnih ljudi.
S druge strane, ova pozicija Saturna koji sam po sebi simboliše i prošlost, iniciraće događaje koji imaju veze sa dalekom prošlošću, sa zločinima i nedelima počinjenim nekada davno, a koje će sada neko morati da „plati“, da oduži. Probudiće Saturn preko Herkula sećanje na Perseje u nama, pa u zavisnosti od dobra i zla koje u sebi nosimo zavisiće i dug koji treba da odužimo. No, kako je Herkul i Zevsov sin, onaj koji je trebalo da zavlada celim Persijskim catstvom, to sa ovom postavkom biće naglasak i na nekome ko ima sjajne veštine i hrabrost a i velike pretenzije. Ovo je neko ko može od čoveka postati božanstvo, neko ko ni iz čega može stvoriti sve, neko ko može postati legenda.

Ova zvezda je prirode Marsa i Venere i stoga ukazuje i na važnost odnosa, kako ličnih, tako i međunarodnih. Ove sedmice Venera pravi seksil sa Saturnom na Ras Algeti, a potom sa Uranom u Ovnu, pa je pred nama nedelja burnih veza, bilo da je reč o nekome iz prošlosti, bilo o nekome iz budućnosti. Imaćemo utisak da su prošlost i budućnost jedno, da prošlost nikada nije ni prošla već da je samo „obukla neko novo odelo“.

Markur nakon kvadrata sa Marsom u subotu prelazi u znak Riba, znak svog pada, pa je pred nama period jedne pomalo čudne komunikacije i načina razmišljanja. Logičan um će na neko vreme, do ulaska u Ovna, biti pomalo zanemaren i zapostavljen. Sve u simbolici Merkura može biti usporeno, a isto tako može biti naglašena i njegova loša simbolika – laži, prevare, izdaje, manipulacija, krađe...

Sedmicu završavamo prelaskom Marsa u znak Strelca gde će na početnim stepenovima boraviti sve do kraja maja. I možemo se obradovati izlasku iz Škorpiona i prelasku u ovaj promenljivi vatreni znak, nadajući se boljoj energiji i inicijativi. No, Mars je već spor, sprema se na svoju retrogradnost, pa stoga ne može ispoljiti najbolje od sebe. Takodje, početni stepenovi znaka Strelca su pomalo problematični jer se tu nalaze nezgodne zvezde iz čela Škorpiona, pa će ovakav Mars biti kao repetiran pištolj – stalna pretnja i opasnost.

S druge strane, mnogi će biti poneseni ovom energijom i spremni na nove poduhvate u toj simbolici: odlazak u inostranstvo, na studije, na rad, otpočinjanje nekih sudskih procesa i slično.

Kvadrat Sunca i Saturna kojim završavamo sedmicu je potpuno drukčije prirode od konjunkcije s Neptunom, i doneće problematiku u meri u kojoj nismo odgovorni, fleksibilni, skloni prihvatanju, što će se primarno odraziti na sledeću sedmicu.

*

Glavnu ulogu odigraće svi sa aspektom Sunca i Neptuna. Prozvani će biti i svi sa Venerom u aspektu sa Saturnom ili Uranom, ili u Vodoliji, Strelcu ili Jarcu. A sporednu ulogu imaće svi koji imaju planetu na 21. stepenu Vodolije.

Aleksandra Ralić