Nebeske hronike 28.12. – 04.01.

  • -

Nebeske hronike 28.12. – 04.01.

Category : Nebeske hronike

Posebno je ono što nije obično, prosečno, ono što se izdvaja po nečemu, odudara od standarda, što je retko i kao takvo vrednije. Iako je svaki trenutak u vremenu neponovljiv i stoga sam po sebi retkost i posebnost, isto kao i širi vremenski period poput sedmice koja je skup takvih neponovljivih trenutaka, ipak postoji „vrednija posebnost“ koju karakteriše mala sličnost srodnim momentima i sedmicama. Pred nama je posebna sedmica jer obuhvata poslednje dane kalendarske 2015. godine i prve dane nastupajuće 2016. godine, što jeste retkost jer se dešava jednom godišnje i ima jaču energiju, koju poseduje sve što ima tendenciju da spaja.
Posebna sedmica je pred nama i iz astrološkog ugla, jer će čak tri planete završiti svoj boravak u jednom znaku i preći u naredni simbolišući takođe kraj i početak. Reč je o Veneri, Merkuru i Marsu – brzim planetama koje definišu naše odnose, komunikaciju, akciju, fokus, energiju, zadovoljstvo, kretanje, pa evo promena na vidiku koje će obeležiti naredni period.
Sedmicu otpočinjemo s Mesecom u Lavu na zvezdi Prezepe iz sazvežđa Raka koja je planetarne prirode Marsa i Meseca i koja predstavlja maglinu u glavi Raka, i sastoji se od najmanje 40 zvezda. Njeno ime znači „jasle“ a misli se na jasle na magarcu kojeg su jahali Dionis i Hefest. Ponekad se povezuje i s košnicom obzirom na gomilu razigranih zvezda. Jedna od ovih zvezda predstavlja i kralja Midasa koji je imao sposobnost da sve što dodirne pretvori u zlato, pa je ova maglina karakteristična i za veći broj uticajnih ljudi i kraljeva. Simboliše pokretanje velikih poslovnih projekata, daje plodnost, ali i probleme s vidom. Ova zvezda, tj. Mesec na njoj, učiniće ovu sedmicu vrlo dinamičnom, brzom, razigranom. Magarci su karakteristični po neobičnom zvuku koji ispuštaju tokom njakanja, pa će buka dominirati ovih dana. Sirene, galama, vriska, zvuci motora uznemiravaće mnoge, a neke i preplašiti. Omogućiće ova pozicija i otpočinjanje važnih projekata i dati mogućnost uspeha.
Pored Prezepe na istom stepenu nalazi se i još jedna zvezda iz sazvežđa Raka - Asellus Borealis planetarne prirode Marsa i Sunca koja simboliše preuzimanje odgovornosti za dobrobit drugih i brigu za najugroženije, ali i tvrdoglavost i brutalnu agresivnost i nasilnu smrt u najgoroj postavci. Stoga, pred nama je sedmica tokom koje će dobrotvori pomagati nemoćnima i onima koji nemaju, što potrđuje i trigon Meseca sa Saturnom u Strelcu što je i prvi aspekt. Ovo je nedelja pomaganja, a pomoć može stići odakle je najmanje očekivana.

No, ovo je i sedmica tokom koje će tvrdoglavi, grubijani, nasilnici dominirati, što potvrđuje i kvadrat Merkura i Marsa koji je već aktivan. Obzirom da je Merkur smanjio svoju brzinu jer uskoro kreće retrogradno, ovaj egzaktni kvadrat biće na snazi tokom cele sedmice pa se nastavljaju problemi u komunikaciji, saobraćaju, s rođacima, prijateljima, decom, telefonima, kompjuterima, internetom, strujom. Opasnost od prebrze vožnje je naglašena, kao i od oružja, petardi i svih zapaljivih sredstava, posebno za oči.

Treba se čuvati i izbegavati prejake reči jer sukob Merkura i Marsa daje svadljivost, zajedljivost, vređanje, aroganciju, verbalnu (i ne samo verbalnu) agresiju i pretnje. S druge strane ovo je i vrlo kritički aspekt i vrlo lukav aspekt, pa će kritičari bez sopstvenog rešenja za predmet kritike, dočekati svojih pet minuta. Oglušite se o kritiku takvih i ne dozvolite da vas uznemire, a izazova će do kraja sedmice biti u izobilju, moguće i od strane onih koje poštujete i cenite.

Opredelite se za Veneru, za osmeh, radost, ljubav i razmenu emocija. Venera će nam svojim prelaskom u znak Strelca u sredu olakšati ostale napete i neprijatne okolnosti. Kao da će ulaskom u ovaj optimistični, vatreni, širokogrudi, promenljivi, znanja i avanture željan znak, upaliti onu pozitivnu, životnu vatru. Probudiće želju da ljubav dajemo, pokazujemo, širimo i razmenjujemo. Probudiće želju da doživimo ludost, da se pokrenemo, otputujemo. Probudiće i želju da verujemo da dobro mora pobediti, kao i želju da to prenesemo na druge. I Sunce će se toj želji povinovati praveći sekstil s Neptunom, pa će i ono, uzdržano i hladno u Jarcu, bar na jedan dan biti rob ljubavi, vere i nade.

No, Venera u Strelcu sklona je preterivanjima, pa je za očekivati da imamo i preterana očekivanja, prevelike troškove i rashode, previše slavlja, hrane, uživanja... No, uživajte u onome što volite ove sedmice – naredne Venera nailazi na Saturna pa će se, htela – ne htela, morati ograničiti i uzdržati.

Najluđa noć možda i bude najluđa obzirom da će Merkur biti na 29. stepenu znaka Jarca, a svaki 29. stepen nosi i određeno ludilo. Iskustva mogu odista biti posebna, čarobna, posebno jer je i Venera tada već u kvadratu s Neptunom iz Riba. No, uz kvadrat Merkura s Marsom, mnoga očekivanja neće biti ispunjena na željeni način. Iskrsnuće okolnosti koje će dešavanja preokrenuti, ali je preokret nekada neophodan da bi se dogodilo upravo ono što nam je potrebno.

Kako je sve baš onako kako treba da bude i kako je sve zbog nečega dobro, to ostaje da sa ovom Venerom u Strelcu verujemo da je kosmička svest savršena i da zna šta nam radi i na ličnom i na kolektivnom nivou. U najluđoj noći je sigurno da smo toj svesti bliži, ako ni zbog čega drugog, to zbog nade u bolje sutra i pogleda u vatreno novogodišnje nebo...

*

Ove sedmice glavnu ulogu igraju oni koji imaju Merkura u aspektu s Marsom, posebno na poslednjim stepenovima znaka Vage i Jarca. Najzahvalniju ulogu imaju oni s Venerom u Strelcu i oni sa planetama na početnim stepenovima ovog znaka. Sporednu, trodnevnu odigraće oni sa Suncem i Neptunom u aspektu.
Aleksandra Ralić