Nebeske hronike 18.01. – 25.01.

  • -

Nebeske hronike 18.01. – 25.01.

Category : Nebeske hronike

"Zvezde na nebu sviraju muziku. Kad bismo samo imali sluha da je čujemo."

Često se setim ovih Pitagorinih reči, posebno kada na Nebu dominira naglašen zvuk i istovremeno još naglašeniji muk… Egzaktan trigon Marsa u Škorpionu i Neptuna u Ribama kojim otpočinjemo sedmicu uticaće najviše na melodiju ovih dana. Ovo je tišina snažnija od svakog zvuka, ona koja prodire najdublje, koja prožima sve. Ovo je snaga najčistije molitve koja menja stvarnost. Ovo je poziv na san i istovremeno na buđenje iz sna, ili, bolje rečeno, ovo je poziv na oživljavanje i življenje sna!

Pred nama je sedmica kada će mnogi osetiti želju da se bore za ostvarenje svojih želja i snova, svojih vizija i ideala. Mnogi će poverovati u čuda nakon neobičnog, vanrednog iskustva i tako zakoračiti u čudesan svet Neptuna u kojem je sve moguće. Pomoći će im Mars u tome, ali je pre toga potrebno da pokažu hrabrost, onakvu kakvu je imao jedan Gandhi s Marsom u Škorpionu i egzaktnom kvinkunksu s Neptunom. Govorio je Gandhi, a sve u duhu ovog aspekta koji će nas voditi ovih dana:

• Snaga ne dolazi iz fizičkih kapaciteta. Ona dolazi iz nesalomljive volje.

• Verovati u nešto a ne živeti to, to je nečasno!

• Govori samo ako će to popraviti tišinu.

• Jedini tiranin kojeg prihvatam na ovom svetu je onaj tihi glas unutar nas.

• Za svoj cilj ja sam spreman da umrem, ali ni za kakav cilj nisam spreman da ubijem.

I živeo je Gandhi ono što je govorio i ono u šta je verovao. I živeo je aspekt Marsa i Neptuna na najbolji mogući način. No, iako u svima nama, u našem horoskopu, „čuče“ negde Mars i Neptun - ona božanska iskra, većina nas još uvek ne ume i nije spremna da kanališe tu energiju na način na koji Gandhi i ljudi slični njemu umeju. A želje će biti, kao i potrebe da se iz najvećih dubina sebe borimo za ono u šta verujemo.
I mnogi će vođeni tom željom posegnuti za Neptunom, za nedostižnim, za uzvišenim, za savršenim. I opčiniće ih Neptun - taj osećaj lakoće, blaženstva, spokojstva. I poverovaće da život može biti lepši, da može biti igra, da mogu biti kreatori svoje stvarnosti. I mnogi će upravo ovih dana otkriti neki svoj dar. Mnogima će Neptun omogućiti da postanu čarobnjaci... Samo je pitanje cene, a ona se plaća hrabrošću i iskrenošću. U suprotnom, ako Neptun otkrije laž, a on je najbolji poznavalac iste, rasrdiće se i čarobni štapić će se pretvoriti u trozubac, a čarolija će trajati tek toliko da nam ostane žal, da imamo čega da se sećamo, za čime da tugujemo, šta da budni sanjamo...
I da ne bude sve baš lagano ove sedmice potrudila se Venera u Strelcu koja pravi kvadrat sa svojim dispozitorom Jupiterom u Devici, pa evo neispunjenih očekivanja, umanjenih prihoda, razočarenja u učitelje, lekare, bankare, smisao života i svašta nešto razno. Evo radosti koja je sputana sumornom svakodnevicom, bolešću, dosadnim poslom, malim primanjima, velikim troškovima. Evo i prekomernog unosa slatkiša, nestabilnog šećera u krvi i nestabilnog zadovoljstva u srcu. Evo kraja veze koja osobu nije oplemenila, u kojoj je radost izgubila...
No, evo istovremeno i čarobnjaka koji će Veneru inspirisati, koji će svojom snagom, intuitivnošću i maštom probuditi onu božansku iskru u njoj. I zaboraviće Venera brzo na putovanje kroz Strelca i problem sa Jupiterom – zaboraviće na neispunjena obećanja, promenljivo raspoloženje, sumnjičavost i analitičnost Jupitera u Devici. Zaboraviće čim u subotu uđe u znak Jarca gde je strpljivo čeka Pluton, Marsov dispozitor. I shvatiće Venera da mora da odraste, da je igri kraj. I neće joj biti teško, biće spremna na sve – na čekanje, na trpnju, na hladnoću, na samoću... Ona u Jarcu egzaltira Marsa, egzaltira čarobnjaka koji je samo pojavom opčinio, i čekaće ona na susret strpljivo znajući da je trenutak s njim vredniji od večnosti s Jupiterom u Devici...
Pred nama je još jedna, i poslednja u ovom bliskom periodu, sedmica Merkurove retrogradnosti. I trebalo bi i ova retrogradnost u Jarcu da ukaže na tišinu... No, Jarac je Egocerus koji je izmislio trubu poznatu kao panikos (iz koje je i izveden pojam panika), a koja svojim zvukom budi strah i paniku. Merkur će u sredu napraviti kvadrat sa Uranom iz Ovna, pa uz Mesec u Blizancima, evo velike gužve u saobraćaju, nesnosne buke, saobraćajnih udesa, zvuka sirena. Evo i uključenih alarma, ukradenih automobila, problema sa šinama, u avio-saobraćaju, sredstvima komunikacije. Evo nervoze, prebrze vožnje, ishitrenih pogrešnih odluka, pogrešnih reči, pogrešnih dokumenata, brojeva. No, evo i odblesaka genijalnih ideja – pa slušajte čudake ako vas ne preplaše, a biće ih više ovih dana jer i Sunce ulazi u znak genijalaca i čudaka, znak Vodolije. Disaće se lakše nego sa Suncem u Jarcu, ali i brže i intenzivnije. Sunce u Vodoliji živi trenutak, živi sad, menja stvarnost iz trena u tren, a sa dispozitorom Uranom u Ovnu i Saturnom u Strelcu, ubrazanje je veliko i vrelo.
Konjunkcija Merkura i Plutona je uvek intenzivna – može doneti najdublje uvide, ali i najveće strahove. Još je intenzivnija kada je na nekom posebnom stepenu, a u ovom slučaju reč je o konjunkciji koja se odigrava u petak na stepenu pada Jupitera i stepenu na kojem je zvezda Vega iz sazvežđa Lira. Pad Jupitera u kombinaciji sa Merkurom i Plutonom svakako može doneti fatalnu odluku vezanu za finansije bilo lične bilo opšte. Ova odluka može biti pogubna za sve koji su u simbolici Jupitera – ministri, premijeri, finansijeri, advokati, bankari, prosvetari, lekari.

S druge strane, ovo je i odluka o ubistvu, samoubistvu, posebno ako je reč o izgubljenom novcu ili izgubljenom smislu i veri. No, neki mogu dobiti mnogo upravo od tog pada – možda baš kada izgube sve dobiju sebe.

Sa Lirom je takođe reč o veri i poverenju (Euridika i Orfej). A kako je Merkur retrogradan, pruža nam se šansa da budemo u situaciji u kojoj smo već bili, u istoj onoj kada nismo verovali i kada smo izgubili ono što smo voleli. I treba iskoristiti tu šansu – verovati uprkos razumu, uprkos logici, uprkos strahu, jer ove sedmice čarobnjak radi za hrabre i verujuće!

*

Glavnu ulogu ovih sedam dana imaju čarobnjaci – svi sa aspektom Marsa i Neptuna. Prozvani će biti i oni s Venerom u aspektu s Jupiterom, posebno lošem. Ključnu ulogu odigraće svi sa Merkurom u aspektu sa Uranom i Plutonom.
Aleksandra Ralić