Nebeske hronike 08.02. – 15.02.

  • -

Nebeske hronike 08.02. – 15.02.

Category : Nebeske hronike

Ova sedmica biće posebna ponajviše po Mladom Mesecu na 19 stepenu Vodolije koji uvek simboliše početak jednog ciklusa, i u skladu s tim mnogi će i osetiti potrebu da nešto pokrenu, osnuju, udruže energije, iste ciljeve, sredstva. Humanistička potreba Vodolije nagnaće mnoge da preispitaju svoja uverenja i da razmisle o višim ciljevima kojima mogu služiti, bezrezervno i bez ličnog interesa. Ovome posebno može prethoditi neka neprijatnost, neka nevolja kojoj smo bili svedoci ili učesnici, ili žrtve straha i pretnje. Na ovom stepenu (tačnije 20.12) nalazi se zvezda Kastra iz sazvežđa Jarca (stomak Jarca - prirode Saturn-Jupiter) koja kao i većina zvezda iz ovog sazvežđa govori o napadu, strahu, panici, maskiranju radi spašavanja. I ma kako ovo sazvežđe bilo izazovno donosi mogućnost osvešćivanja neosvešćenih delova nas uvlačeći nas u neočekivane, najčešće teške okolnosti.
No, u takvim okolnostima možemo prepoznati u sebi ono što nismo ni slutili da imamo: od straha koji parališe do sposobnosti da strah nadjačamo, da se neprijatelju suprotstavimo i da pronađemo rešenje za novonastale probleme. S druge strane, ove okolnosti mogu jasno ukazati na to da niko nije nedodirljiv, nepobediv, i da smo svi ranjivi. Tifon, džinovsko čudovište, prestravilo je i vrhovne bogove, Zevsa, Apolona i Artemidu, pa na isti način i silnici i moćnici savremenog doba mogu nekom okolnošću biti prestravljeni. No, strah sam po sebi nikada nije cilj, uvek je prilika da na život pogledamo iz drugog ugla... I taj novi pogled ove sedmice može nagnati mnoge da promene odnos prema svemu... I kako je govorio mudri Gandhi: „Neprijatelj je strah. Mi mislimo da je mržnja, a zapravo je strah!“
Strah će negovati i Mars koji smelo korača Škorpionom dajući mnogima osećaj moći i svemoći. No, i dalje korača preko zvezda iz Vage, pa su zamke i zasede još uvek aktivne. Naglašene želje i najdublji porivi vodiće nas i ove sedmice, posebno na polju odnosa. Egzaktnim sekstilom Venere i Marsa otpočinjemo sedmicu, kao i konjunkcijom Meseca i Sunca, pa ova dva spoja primarnih faktora odnosa govore o intenziviranju odnosa, spajanju nespojivog, razvoju strasti, ljubavi, kao i bliskosti. No, Venera u Jarcu egzaltira Marsa, dok Mars u Škorpionu ne gaji ista osećanja ka Veneri. Dok je Venera spremna na sve zarad ovog odnosa i ljubavi, ne može se isto reći i za Marsa. Imaće ili potrebu da je unizi ili je nesvesno može povrediti, a sve u meri u kojoj su u natalu u povoljnom ili ne odnosu. U svakom slučaju, ovaj Mars uneće vatru u pomalo hladnu prirodu Venere u Jarcu, osetiće se ponovo živom poput Euridike kada je Orfej došao po nju.
Mnogima će ove sedmice biti pružena druga šansa u nekom odnosu, na isti način na koji je i Orfeju i Euridiki pružena. I mnogi mogu ovoga puta pobediti jer će Venera napraviti trigon sa retrogradnim Jupiterom u sredu, a Mars u nedelju – pa vera u dobro može dominirati. S druge strane, ovo su i sjajni aspekti za putovanja na kojima možemo očekivati dobit. Ovo je i iseljenje sa partnerom jer neko konačno dobija posao u inostranstvu, ovo je i ljubav koju srećemo na nekom putu, poslovnom, ili u nekoj zdravstvenoj ustanovi, ili, pak, na nekom dobrotvornom koncertu. Ovo je i nagrada za pruženo zadovoljstvo, nagrada za trud i ljubav koju smo u posao uložili. Ovo je i nagrada za svaki umetnički talenat.

Ovo je i ponovni osećaj svrhe i smisla koji imamo potrebu sa drugima da podelimo. Ovo je i davanje i primanje darova, ovo je svaka humanitarna pomoć koja nemoćnima nadu uliva. Ovo je i sumnja koja ljubavlju biva pobeđena, kao i svaka borba za dobro, za lepotu, za ideale, za ljudsku istinu koja u znaku Device boravi, kao i za božansku istinu koja u znaku Vodolije boravi.

Ovo je sedmica tokom koje Merkur završava svoj hod u senci. I za očekivati je da još neko vreme osećamo uticaj njegove nedavne retrogradnosti. I činiće nam se da su nam neke stvari poznate, neke staze bliske, neke situacije prepoznatljive. Treba iskoristiti ovaj period za pronalaženje izgubljenih stvari, informacija, dokumenata, jer će lakše biti vidljivi. Mnoge će se samo pojaviti ispred nas i izgledaće kao da nigde nisu ni nestale. I mnogi razgovori će se nastaviti kao da nisu ni prekinuti pre mesec dana. I neke će odluke koje su nas mučile s lakoćom biti donete.

Mnogi će sa većom lakoćom i zadovoljstvom ispunjavati radne zadatke, mnogima sinuti sjajna ideja, posebno ako je reč o poslovnoj saradnji. Neki će se odlučiti na zajednički poduhvat sa emotivnim partnerom, a neki na donacije mladima i talentima. Neki će konačno dobiti teško zarađeni zaostali novac, a mnogi biti iznenađeni sopstvenim sposobnostima koje novcem mogu biti nagrađene. Neki retki, oni najopušteniji i najsrećniji, biće nagrađeni dobitkom na igrama na sreću.

*

Glavnu ulogu ove sedmice imaju oni najsrećniji – oni sa Venerom ili Marsom u aspektu sa Jupiterom. Na novi početak spremni su svi sa Mladim Mesecom, posebno u znaku Vodolije. Najstrašljiviji biće oni sa Mesecom u izazovnom aspektu sa Marsom.
Aleksandra Ralić