Nebeske hronike 01.02. – 08.02.

  • -

Nebeske hronike 01.02. – 08.02.

Category : Nebeske hronike

Biće koje se rađa u ponoć svakog ponedeljka je biće energije kao i sve postojeće. Neko je emotivno, neko kreativno, neko slabašno, neko besno, neko voljeno, neko željno ljubavi... A neko poput ovog rođenog prvog februara 2016. u ponoć je biće moći, želje i volje! I da svaka sedmica ima svoj vodeći moto ovoj bi bio VOLJA ZA MOĆ.

I vodi nas to biće sedam dana, navodi, odvodi ili provodi... I navešće nas s Merkurom u Jarcu na zvezdi Alrami iz sazvežđa Strelca u kvadratu sa Uranom u Ovnu na zvezdi Nodus iz Zmaja da se onim tradicionalnim, plašljivim, zatvorenim delom sebe suprotstavimo onim delovima koji oslobođenje žele, koji su hrabri i otvoreni za novo.

Težiće mnogi sigurnosti i držati se utabanih staza preplašeni od promene i svega nepoznatog na isti način na koji su kentauri zapravo bili u strahu od znanja koje je Hiron imao i svoj strah kroz agresiju ispoljili. I taj će i strah navesti da brzo beže, da jure, da naprave prekršaje u saobraćaju, da previde krivinu, raskrisnicu, prugu... Nateraće ih i da u ludoj jurnjavi uđu u pogrešan prevoz, parkiraju automobil na pogrešnom mestu, povrede prijatelja, donesu pogrešnu odluku, izgovore NE, iako bi ih DA oslobodilo... I reći će NE da bi sigurnost održali, nesvesni da baš time istu gube, a slobodu ne dobijaju...

No, biće i onih koji će se usuditi da kažu nešto što ne liči na njih, onih koji će reći NE ograničenjima, granicama, preprekama... onih koji će promeniti smer aviona koji je bio upućen na ratna područja da „istrese“ smrtonosni teret, svesni da time možda gube sve, ali ih neće biti briga kao što ni Prometeja nije bilo kada je bogovima vatru ukrao da bi je ljudima dao. I doneće Merkur na zvezdi Deneb iz sazvežđa Orao sredinom sedmice mogućnost časnima i hrabrima da svoju hrabrost ispolje i za to, nakon eventualne kazne, budu nagrađeni. I treba pomoći onima kojima je pomoć potrebna, treba rizikovati zarad svojih ideala, jer jedino tako slobodu stičemo.

No, kako su dobro i zlo dve strane istog novčića to prelazak Merkura preko zvezda iz Orla naglašava borbenost, daje mogućnost obezbeđivanja pravednog mira, ali isto tako i masovna stradanja i ubistva, krvoproliće, trgovinu oružjem. Ovo su zvezde planetarne prirode Marsa, Jupitera i Plutona, pa uvek mogu ukazati i na veliki novac, velike projekte, ali i zlo koje se zbog njih može činiti. Ove sedmice upravo Mars u Škorpionu i Pluton u Jarcu jedan drugog maksimalno podržavaju, pa kako je reč o povoljnom aspektu (sekstilu) to je onda za očekivati i sklad na polju njihove vladavine. Za očekivati je da mnogi otpisani budu spaseni, mnogo uspešnih operacija, sjajne dosege na planu istraživanja. No, Mars i Pluton su malefici i, s druge strane, upravo kroz ovaj odnos može se ispoljiti i njihova najmalefičnija priroda – kao da su se dva zla udružila zarad zajedničkog cilja, a cilj je MOĆ i sve ono što moć daje – novac, sirovine, seksualnost.
Da ova povoljna postavka može biti i zamka govori i pozicija Marsa na zvezdi Kifa Australis iz sazvežđa Vage, a koja lako može ukazati na makaze u koje neko upada, na zamku. Povezana je s kriminalom i nasiljem i daje sklonost ka osveti, kao i psihopatološka ubistva koja počinju pod maskom ljubavi. Pa, s obzirom na to da je reč o Marsu podržanom od strane Plutona to je reč o mogućoj velikoj prevari, ali i opasnosti zbog osvete. Ljubomora može biti naglašena jer i Mars u Škorpionu i Pluton u Jarcu, koji nisu skloni praštanju, imaju potrebu da poseduju i vladaju, i svako neprihvatanje njihove moći i uticaja može skupo koštati.
Najvišu cenu ove sedmice plaća Sunce koje svojom nevinom postavkom u sjajnom znaku Vodolije, ali u kvadratu sa Marsom, ni ne sluti da ga upravo njegove humane ideje i kosmopolitizam mogu izložiti u najmanju ruku, neprijatnosti. Ovo je pretnja svim ljudima naprednih ideja, pretnja od strane kriminalaca ili teške bolesti i operacije. Ovo je i problem sa autoritetima, egom, voljom. Ovo je svako nasilno nametanje moći, vlasti. Ovo je i progon, i hapšenje i gubitak slobode zbog ideja i ideala. No, upravo taj gubitak i nasilje mogu inicirati promenu i kao krajnji ishod slobodu koja je zapravo stanje svesti, što Sunce u Vodoliji najbolje zna. I, stoga je najbolje tu borbu koja će se u svima nama voditi – borbu nesvesnog izraženog kroz Marsa u Škorpionu, i svesnog izraženog kroz Sunce u Vodoliji, da vodimo samo u sebi jer svaki drugi pokušaj može biti koban dok god je Mars u Škorpionu.
No, pre „totalnog opoziva“ u nedelju (egzaktan kvadrat Sunca i Marsa) u sredu će Sunce dobiti podršku Saturna iz Strelca (sekstil), a potom i podršku Urana iz Ovna (sekstil u subotu), pa je za očekivati da bude sjajnih poslovnih prilika i dogovora, postavljanje temelja, unapređenja, pa i usaglašavanja starih i novih metoda, različitih ljudi, tehnika. Ovo je i dogovor Istoka i Zapada, kao i predstavnika različitih generacija u okviru jedne porodice. No, s druge strane i neprijatelji prave dogovor, pa je poželjno biti oprezan i voditi računa o onima kojima se svojim idejama možemo zameriti.
I Venera će odigrati važnu ulogu ovih dana. Sedmicu otpočinjemo egzaktnim sekstilom Venere i Meseca na 9. stepenu Škorpiona, na zvezdi Nusakan iz sazvežđa Severna Kruna koja je prirode Venere, pa je pred nama sedmica borbe tokom koje mnoge velike ljubavi mogu nastati, one u kojima imamo potrebu da sve ostavimo i napustimo ne bi li bili sa voljenim. Ovo potvrđuje i konjunkcija Venere s Plutonom na Vegi, kao i sekstil s Marsom poslednjeg dana. No da neće sve biti lagano govori sama pozicija Venere u Jarcu koja zahteva problem i otežavajuće okolnosti, kao i kvadrat sa Uranom koji može situaciju preokrenuti u potpunosti. Pa, sve postojeće veze mogu biti na probi, mnogi iznevereni poput Arijadne, mnogi neverujući poput Orfeja, mnogi uvučeni u ljubavne zamke i iskorišćeni, a oni odabrani, oni posvećeni, oni spremni da se odreknu svega dobiće ono što je Persefona s Hadom dobila – sve za sve!

*

Glavnu ulogu ove sedmice u uzbudljivom trileru imaju svi s Marsom, Plutonom i Suncem u aspektima. Prozvani su i oni sa Suncem u aspektu sa Saturnom i Uranom. Za fatalne ljubavi zaduženi svi sa Venerom u aspektu s Plutonom i Marsom, kao i sa Uranom. Sporednu, ali važnu najavnu ulogu imaju oni sa Merkurom u primarno lošem aspektu sa Uranom.

Aleksandra Ralić