Ne zaklanjajte Sunce

  • -

Ne zaklanjajte Sunce

Category : Razno

Duboko verujem da sve ima svoju svrhu i smisao, i najteži momenti u životu, jer smo izabrali momenat rođenja, svoj horoskop, a time i da prođemo kroz sve njegove izazove, sve sjajne, ali i teške pozicije, dispozicije, aspekte. Da proživimo sva iskustva koja proživljavamo. Sigurno smo se na rođenju saglasili sa svim što će nam se dešavati i stoga nema nepravde – na sve smo pristali, a iz razloga da završimo ono što nismo završili, da nastavimo tamo gde smo stali, da uradimo što smo želeli a nismo stigli, da popravimo odnose, da odbolujemo boli...
Da „pustimo“, da postanemo lagani poput pera boginje Maat... I onda sve počinje da se menja, jer „puštanjem“ se oslobađamo stega prošlosti koje se ispoljavaju kroz strah, sumnju, mržnju, bes, ljubomoru... Pustiti znači prihvatiti okolnosti, ljude, sve što nam se dešava, jer prihvatanje drugih i okolnosti je prihvatanje sebe, opraštanje sebi jer svi drugi i sve okolnosti jesu mi, naše ogledalo, ogledalo naših potreba, ma kako da drugi mogu biti grubi, a okolnosti teške.
Dakle, potrebno je samo prihvatiti... i sve počinje da se menja na bolje... No, prihvatanje podrazumeva lakoću, a do nje se dolazi lako. Svi smo na tom putu, svi imamo šansu da postignemo lakoću i učinimo svoj život radosnijim. No, neki putevi su teži, neki lakši, a primarno uslovljeni snagom Sunca koje govori o svesti, kao i Meseca koji, kao glavni provodnik svega, govori o lakoći kojom primamo. I ma kako da su ostale planete sjajno postavljene, bez snažnog Sunca i laganog Meseca taj put je težak, a posebno ako se umeša i Saturn koji primarno govori o težini, dugovima, strahovima, ograničenjima, bolu, patnji, i svakako o vezivanju za teška iskustva i osećanja.
Svetla su najbitniji faktori u horoskopu koji determinišu sve ostale, a na njihovu važnost ukazuje i sama činjenica da astrološko predstavljanje podrazumeva da navedemo znak u kojem nam je Sunce, podznak i poziciju Meseca (npr. Devica - Bik sa Mesecom u Blizancima).
Sunce i Mesec simbolišu oca i majku, stoga lako zaključujemo da je za lični (podznak) razvoj, a posebno razvoj svesti i postizanja stanja lakoće od presudne važnosti i odnos osobe sa roditeljima. Sunce simboliše i radost, kreativnost, vitalnost, a Mesec osećanja i bliskost, pa su roditelji ti koji imaju ulogu da u periodu odrastanja upravo kroz sebe kod deteta razviju te kvalitete.
Vreme u kojem živimo se drastično razlikuje od vremena od pre pedesetak godina, a još drastičnija razlika će biti za pedesetak godina jer se vreme „ubrzava“ usled sve većeg broja ljudi i informacija na planeti Zemlji, kao i usled razvoja tehnologije. Vreme u kojem živimo je najava ere Vodolije koja je na vidiku - Vodolije koja govori o oslobođenju, o besmrtnosti, jedinstvu, i stoga se svi svakodnevno ubrzano menjamo. No, savremeni čovek prosečne svesti te promene može doživeti dramatično, a najčešća objektivna posledica uticaja Vodolije (Urana) je netolerantnost, suprotstavljanje, buntovništvo, protivrečnost, koje dovode do rasturanja porodice, odnosno razvoda roditelja što je danas vrlo česta pojava. Ma kako da je u mnogim slučajevima kada među supružnicima (roditeljima) više ne postoje ljubav, bliskost i poverenje, razvod bolje rešenje od lošeg braka, ipak razlaz roditelja, makar bio dogovoran i civilizovan, može dramatično uticati na samo dete, jer taj čin dete doživljava kao odvajanje od jednog Svetla – od Sunca ili Meseca, u zavisnosti od toga koji roditelj napušta zajednicu. Još dramatičnija, a izvesno češća pojava (bar na našim prostorima), je da je razvod necivilizovan, da su roditelji prvobitnu strast (Škorpion) iz koje se dete i izrodilo, pretvorili u mržnju (Škorpion - a u Škorpionu pada Mesec a Venera je u izgonu – bliskost, ljubav, porodica), i da na sve moguće načine pokušavaju jedno drugom da zagorčaju život, najmanje vodeći računa o potrebama deteta i onome što je za dete najbolje.
U horoskopu deteta, koje je kao i svi mi, izabralo baš taj trenutak rođenja, i baš te roditelje da bi doživelo i „preživelo“ njihov razvod, astrološki faktori razlaza roditelja mogu biti mnogostruki – od lošeg odnosa Sunca i Meseca ili njihovog lošeg dostojanstva, lošeg odnosa vladara 4. i 10. kuće, i same njihove aflikcije.
Ipak, najveći problem, najveće boli, najdublju patnju nosi Saturn u aflikciji ka svetlima, kako u samom natalu deteta, tako i u uporednom horoskopu deteta i roditelja, ukazujući kao planeta „duga“ i karmičkih grešaka, na problematične odnose i u prethodnim inkarnacijama, odnosno problematične odnose naših predaka koje smo nasledili. A nasledili smo ne da bismo stvari pogoršali, već da bismo ih ispravili, popravili, učinili boljim... No, sa Saturnom je teško pustiti... Sa Saturnom iznova i iznova doživljavamo povredu, bol, ograničenja, sputavanja, zabrane, inat... Sa Saturnom iznova grešimo, da bismo opet bili u prilici da grešku ne načinimo... A sa svakom greškom, a greška je ako osetimo bol ili inat, smo sve umorniji i umorniji... Greške roditelja vide se u horoskopu deteta upravo kroz aflikciju Saturna ka Svetlima, i ukoliko roditelji „ne puste“, ne popuste, to samo još više snaže tešku detetovu postavku, čineći ga nesrećnim i doprinoseći umnogome da sutra ispolji isti model ponašanja u odnosu sa svojim partnerom i svojom decom.

*

Ova vrlo vatrena, kreativna, vesela Lavica je dete razvedenih roditelja, onih koji se rastali uz najružnije reči, najteže optužbe, i koji već duže vreme ne uspevaju da uspostave normalnu komunikaciju. Dodeljena je, zajedno sa starijom sestrom, na starateljstvo majci i uprkos majčinim pokušajima diskreditovanja oca, ulivanja straha i zabranama viđanja sa ocem, istrajava u svojoj ljubavi prema ocu. Njeno vatreno Sunce simboliše i njenu volju, ali i njenog oca, odnosno njen doživljaj njega. Snažno je postavljeno u znaku svog sedišta, zajedno sa Venerom i Jupiterom i svakako predstavlja ono najbolje u njenom horoskopu, tj. u njoj. Sigurno je da oca obožava, da ga voli najviše na svetu i da je u njegovom prisustvu najsrećnija.
No, to prisustvo nije tako često, najčešće jednom u dve nedelje ili još ređe, a često joj bude i uskraćeno onda kada mama misli da je tata nešto pogrešio i da ga treba kazniti. A uskratiti detetu da bude sa ocem koji je predstavljen Suncem u Lavu zajedno sa dve planete koje simbolišu sreću, ljubav, poverenje - je upravo uskraćivanje prava da bude srećna i da se razvija u radosno biće. Kako je moguće da sa ovakvim Suncem dete ima problem sa ocem? Pa ni nema – problem je u Mesecu (majka) koji je u Ovnu u kvadratu sa Saturnom u Raku – i evo energične, takođe vatrene, ali i vrlo dominantne majke koja je i tvrda, stroga, i koja pravi greške na nivou porodice, upravo zabranama, a zapravo je i ona na najnesvesnijem nivou povređena i preplašena a dominacijom, kontrolom, zabranama i inatom stvara privid sigurnosti koji joj je tako neophodan. Te greške i zabrane su vid ispoljavanja Meseca i Saturna na objektivnom nivou, a na drugom, emotivnom, eteričnom, oslikavaju dušu deteta koje je borac, ali i u strahu, i koje će zbog straha i sputavanja imati problem da ostvari bliskost i poverenje u budućnosti. Sa svakom zabranom ona se zatvara, a sa svakim uskraćenim susretom sa ocem biva uskraćena i za ljubav i radost.
I da li će uspeti da razvije lakoću tako neophodnu za kvalitetan život kada je upravo Mesec koji lakoću simboliše u kvadratu sa Saturnom u izgonu kojem je i dispozitor? Ovo je slika teškog porodičnog duga koji se prenosi s generacije na generaciju, na šta upućuju i uporedni horoskopi deteta i roditelja.
(Kako se nećemo baviti potpunom analizom izdvajamo u horoskopima samo presudne faktore za ovaj porodični odnos – Svetla, Saturn i Čvorove)
Mama i tata imaju svako u svom horoskopu loš odnos Sunca i Saturna, koji govori o problemu sa autoritetima, netolerantnosti, inatu. Mama ima loš odnos oba svetla sa Saturnom što potvrđuje priču tvrde, problematične osobe koja upravo na planu porodice, u odnosu sa svojim roditeljima, ali i suprugom može imati problem. Istovremeno mamin Mesec je na zvezdi Tureis iz sazvežđa Argonavis koje se vezuje za dramatičnu priču Jasona i Medeje koja je ubila svoju decu sa Jasonom da bi mu se osvetila zbog prevare, napuštanja i nezahvalnosti, pa sa Mesecom u T-kvadratu sa Saturnom i Suncem, izvesno je da ona igra ulogu Medeje.
U uporednom horoskopu roditelja Mesec i Sunce su u opoziciji što govori o različitosti osoba i problemu u bračnom odnosu. Mamin Saturn je u kvadratu sa tatinim Mesecom ukazujući na pritisak koji je otac u tom odnosu osećao, a istovremeno i na karmički problematičan, dužnički odnos. Ovo potvrđuju i čvorovi, odnosno mamim Mesec na tatinom Južnom čvoru. No, ono što je nama iz ugla deteta zanimljivo, je da dete ima Sunce u kvadratu sa čvorovima ukazujući na problem da se porodica održi, a iz ugla uporednog horoskopa opet je jasna pozitivna vezanost deteta za oca, a negativna za majku: njen Mesec je skoro egzaktno na tatinom Severnom čvoru, a Sunce u trigonu sa tatinim Saturnom, dok je istovremeno Mesec u opoziciji sa majčinim, čiji je Saturn istovremeno na detetovom Mesecu. No, detetov Saturn je na tatinom Mesecu što govori takođe o važnoj karmičkoj vezi, ali i velikom problemu i ograničenjima u samom odnosu, kao i pritisku, bolu koji otac u ovom odnosu oseća.
Hoće li se ova Lavica izboriti sa ličnim i uporednim teškim kombinacijama Meseca i Saturna? Sve je moguće, a u njenom slučaju bez Sunca, bez ljubavi oca, bez njegovog prisustva u njenom životu, ni ovaj tvrdi Mesec ne može omekšati.
Kad nema svetla vlada mrak, kad nema Sunca i Meseca dominira Saturn. Sunce i Mesec su dva svetla neophodna za život - nijedno nije više važno. Sunce je centar našeg sistema, i kao takvo izvor života. No, bez Meseca Zemlja ne bi bila ono što jeste... ne bi bilo voda, plime i oseke, ne bi bilo bliskosti i osećanja... I stoga je svakom detetu, u ma kakvom odnosu da su roditelji, potrebna ljubav i pažnja obe strane, oba roditelja, jer svako od njih ima jednu od dve glavne uloge u detetovom životu, a od ljubavi roditelja, njihove nesebičnosti i pažnje zavisi i koliko će dete sutra biti srećno.

*

Setih se da sam pročitala negde da su venecijanski majstori spravljanja ogledala bili najtraženiji u doba renesanse jer su pravili vrlo posebna ogledala koja su bila na ceni zbog odraza koji su pravila. Nije reč o drukčijem odrazu u odnosu na realno stanje objekta koji se ogleda, o popravljanju odraza (npr. da su debeljuškaste osobe mršavije, izduženije), već o tome da su ljudi sami sebi izgledali lepši, radosniji i topliji. Tajna je bila u prahu zlata koji su dodavali u originalnu smesu stakla i žive od kojih su pravili ogledala. Zlato je Sunce (otac), ogledalo Mesec (majka), a živa Merkur (dete) - zajedno daju bolji odraz...
Aleksandra Ralić