Nebeske hronike 22.02. – 29.02.

  • -

Nebeske hronike 22.02. – 29.02.

Category : Nebeske hronike

Na energiju sedmice primarno će uticati Merkur u Vodoliji koji će svojim sekstilima najpre sa Saturnom u četvrtak, a potom sa Uranom u subotu, učiniti ovih sedam dana posebno inteligentnim. Ova lotos konstelacija stavlja naglasak na razum, znanje, učenje, zakone, dokaze, ozbiljne diskusije, pregovore o granicama, slobodi bilo da je reč o oslobadjanju ili ograničavanju slobode. Saturn će boraviti na petnaestom stepenu Strelca, kraljevskom, centralnom stepenu posebne snage, pa je za očekivati usvajanje nekih veoma važnih zakona i pravila, ili aneks postojećih modifikovanih potrebama novog doba što Uran simboliše. Merkur će povoljnim aspektom povezati planetu tradicije i planetu svega novog i naprednog, pa treba iskoristiti ovaj period za premošćavanje naizgled nepremostivih razlika što Saturn i Uran primarno jesu.
Saturn je svrgao Urana, strah oduzeo slobodu, i ta iskonska potreba da strahujemo od novog, neizvesnog, rizičnog i da se držimo poznatog i sigurnog, živi u svima nama. Ove sedmice, uz posredništvo malog Merkura, dobijamo mogućnost da pomirimo te suprotnosti u sebi i svetu oko sebe. A za to je potrebna energija ista ona koja je avionu potrebna da pobedi silu gravitacije i otisne se u visine, kao i da joj se postepeno prilagođava pri sletanju da bi se bezbedno spustio. Merkur (razum, reč, misao, prijatelj, umeće razumevanja i razlučivanja i komunikacije) će uspeti da sagleda i jednu i drugu stranu, i jednu i drugu silu, i da na najbolji mogući način uspostavi balans i ravnotežu. I pristaće ove sedmice oni tvrdih stavova, uskogrudi starog kova, da bar saslušaju mlade napredne snage. Napraviće kompromis i prihvatiti neminovnost promena. I mnogi sa osećajem mentalne neadekvatnosti i nestabilnosti će možda po prvi put osetiti da su prihvaćeni, da odista razumeju, da misao lako teče, da je živa i kreativna. A brzi, nestrpljivi, direktni i otvoreni poput Urana u Ovnu spoznaće važnost istrajnosti, strpljivosti, trajnosti, vremena, poštovanja. I treba ove sedmice pažljivo slušati, i još pažljivije govoriti, jer mogućnost ovladavanja ovim dvema silama je u Merkuru koji jedini zna da su to samo dve strane jednog, dva lica istog.
Merkur će sekstil sa Saturnom napraviti na petnaestom stepenu Vodolije na kojem se nalazi zvezda Alnair iz sazvežđa Ždral (Grus), koje je povezano sa dugovečnošću i višim stanjima svesti, kao i sa letenjem i astronomijom, a planetarne je prirode Mesec, Neptun, Merkur, pa je za očekivati da odista bude proboja u procesu razvoja stanja svesti kao i posebnih spoznaja i doživljaja što potvrđuje i pozicija Merkura poslednjeg dana na stepenu egzaltaije Neptuna. Možemo očekivati i puštanje u pogon nekih posebnih mašina, aviona, kompjutera, prevoznih sredstava.
Mars i dalje „pliva“ Škorpionom iznoseći na površinu nataloženi mulj i đubre, bilo konkretno bilo emotivno... I dalje budi i uzburkava strasti. Sedmicu otpočinjemo sa Mesecom u Lavu u skoro egzaktnom kvadratu sa Marsom pa će neke žene biti veoma silovite ovih dana, uverene u svoje mišljenje i spremne na sve da odbrane status. Gordost može uzrokovati probleme, povrede, sukobe i slomiti nesalomive. Mars je u konjunkciji sa zvezdom Alrakis iz sazvežđa Zmaj, koja predstavlja jezik Zmaja, pa će biti i prejakih reči, ubojitih, „bljuvanja vatre“, ali takođe i najdubljih uvida koje ovo sazvežđe u svojoj osnovi ima. No, ovo može biti i napad na hramove znanja i nauke, ali i njihova odbrana i pokušaj mirenja preko Merkura i Urana takođe na zvezdi iz Zmaja. Najbolje je iskoristiti aspekte upravo za sticanje znanja, za oplemenjivanje znanja i oplemenjivanje znanjem, jer jedino tako Marsova vatra može biti korisna, poput one koja spaljuje stare oranice zarad nove setve.
I Venera ove sedmice upućuje na znanje i sticanje znanja svojom pozicijom na zvezdi Okulus iz Jarca koja daje bistar intelekt. I evo uživanja na predavanjima, ljubavi koja se sreće na predavanjima ili stručnim ekskurzijama. Pregršt uzbudljivih kulturnih i naučnih dešavanja je pred nama, koja će u mnogima od nas probuditi onu iskonsku ljubav prema čoveku i znanju. U društvu sa Merkurom Venera uvek uživa jer tada dolazi do izražaja i njen tako često zanemaren intelektualni potencijal. I uživaće ova pametnica ovih dana, posebno tokom petka i subote kada Mesec u Vagi naglasi njene kvalitete posebno u javnosti.
A osim pohvala i mentalnog zadovoljstva osetiće Venera i ona koja su za nju tipična, i prema Saturnu i prema Uranu (u Vodoliji gaji osećanja prema obe planete). Pa će Veneru svojim znanjem i odmerenošću privući i stariji i stabilniji, mudri partner, moguće neki diplomata, profesor, neko sa veoma dobrom reputacijom, ali i mladi, neuhvatljivi genijalac, sportista, inženjer... I neće se brinuti Afrodita oko izbora... obično je uzimala koga god je htela - i smrtne Saturnovce i besmrtne Uranovce...
Sedmicu završavamo sa Merkurom na egzaltaciji Neptuna i Suncem u konjunkciji sa Neptunom, pa kao da će sva ova dešavanja poslednjeg dana sedmice izgledati kao jedan san... Kao da će se mnogo toga sakriti, mnogo šta ostati u tajnosti, mnogo toga prosto nestati u Neptunovim dubinama...

*

Najvažniju ulogu ove sedmice imaju Merkurijanci, svi sa naglašenim Merkurom u horoskopu, a posebno u aspektu sa Saturnom i Uranom, u Vodoliji ili Jarcu. Oni sa Marsom u Škorpionu i planetama na poslednjim stepenovima Škorpiona imaju važnu, samo naizgled neprimetnu ulogu. Oni sa planetama u prvoj polovini znaka Vodolije uživaće u Venerinim radostima.
Aleksandra Ralić