Nebeske hronike 07.12. – 14.12.

  • -

Nebeske hronike 07.12. – 14.12.

Category : Nebeske hronike

Svaki trenutak u vremenu je jedinstven i neponovljiv, ma kako da imamo utisak da smo u začaranom krugu i da se mnogo toga ponavlja. Srodna dešavanja su posledica srodne planetarne kombinacije na Nebu, a ta srodnost je česta kada je reč o brzim planetama, a nešto ređa kada je reč o sporijim, a nekada toliko retka da prevazilazi naš mali ljudski život i ima snagu samo na mundanom nivou. Uzlazni kvadrat Urana i Plutona koji je aktivan već par godina, je jedna od tih retkih kombinacija koje kroje atmosferu na opštem nivou i koju zasigurno neće ponovo dočekati niko od nas smrtnika da bi imali utisak ponavljanja i boravka u začaranom uranovsko-plutonovskom krugu, jer je ciklus ove dve planete oko 130 godina.
No, taj krug, ma kako bio prevelik za naš mali život je ipak okvir u kojem smo, okvir koji grade dva antipoda – Bog neba i Bog podzemlja, dva vladara međusobno kvadratnih znakova Vodolije i Škorpiona, koji se svaki na svoj način bore za nadmoć, posebno u vreme njihovih izazovnih aspekata kao poslednjih godina. I neba i podzemlja smo retko svesni, a postanemo onda kada kada neka brža planeta aktivira taj aspekt i tada navru praiskonska sećanja na borbe, sukobe, katastrofe, masovna stradanja, ali i uskrsnuća nakon toga. I ta sećanja postanu toliko jaka kada ih bude Uran i Pluton, a ta jačina omogući da se iznova dese...
A ova sedmica biće posebna upravo po aktivaciji tog kvadrata od strane nezgodnog malefika Marsa u Vagi koji je istovremeno i Uranov dispozitor (pa je kao da je naš mali Pluton u kvadratu s dva Urana...), a koji će s njima formirati T-kvadrat, konfiguraciju akcije, energije, brzine, inicijative, hrabrosti, ali i sile, prisile, neumoljivosti, suprotstavljanja, pa je pred nama dinamičnih sedam dana tokom kojih možemo očekivati najneočekivanije preokrete, turbulenciju na svim poljima, uznemirenost, ishitrenost, propuste, problem sa prijateljima (kao i neprijateljima), partnerima (Mars je u Vagi, a Pluton dispozitor Venere). Prejaka nekontrolisana i nekanalisana energija najčešće nije stvaralačka, već rušilačka, ali svakako može izroditi i nekoga ko se bori za istinu, pravdu, slobodu i ko je spreman da uradi sve što je u njegovoj moći da ispravi stare greške.
Sedmicu otpočinjemo egzaktnim kvadratom Marsa i Plutona, ali i egzaktnim sekstilom Marsa i Sunca, a i prvi aspekt je ipak sekstil Meseca i Merkura, a prvi planetarni aspekt je trigon Sunca i Urana, pa evo pregovarača i oslobodioca, evo sjajnog organizatora, reformatora, govornika, mirotvorca, neumorne osobe velikih ambicija i planova koja svojom verom i izuzetnim oratorskim sposobnostima budi nadu da se stvari mogu pokrenuti i na bolje preokrenuti.
Sunce će prelaziti preko zvezda iz sazvežđa Herkul i napraviti egzaktan trigon sa Uranom sa 16 stepena Strelca gde se nalazi zvezda Ras Algeti (glava Herkula), koja je u Kini poznata kao „Stolica imperatora“, a koja u dobroj postavci ukazuje na hrabrost i poriv za sticanjem moći, daje i naklonost žena i ljubavne afere, dok je u lošoj prisutna razdražljivost i agresivnost. Pa evo savremenog Herkula koji ispravlja greške svojih predaka poput Perseja koji su zločine počinili, čak i prema slabima i nemoćnima. Evo Herkula koji ispunjava zadata naređenja najviših nivoa vlasti i zbog toga biva nagrađen. Evo hrabrog koji može ono što niko drugi ne može o kojoj god oblasti da je reč. Evo mogućnosti da se prijatelju pomogne, ali i preidispozicije da stvari krenu starim tokom...
Herkul je slučajno smrtno ranio svog prijatelja besmrtnog Hirona braneći ga od ostalih kentaura. Hiron je, da bi se oslobodio bolova, svoju besmrtnost dao za oslobođenje besmrtnog Prometeja koji je bogovima ukrao vatru i dao je ljudima i zbog toga bio kažnjen. Bio je okovan za stenu i tokom dana bi mu orao kljucao stomak, posebno jetru, a tokom noći bi rana zbog besmrtnosti zarasla...
I evo ove sedmice kada Sunce pravi aspekt i s Marsom i sa Uranom, i Herkula i oslobođenog Prometeja i Hirona, evo šanse da se žrvujemo za prijatelje, za istinu, za svetlo i napredak na isti način na koji su to oni učinili. Evo šanse da stavimo više ciljeve ispred nas samih i tako ispravimo načinjene greške u prošlosti. Evo šanse da svi greškom pali, greškom ili samovoljom ubijeni, zarobljeni, odstranjeni, budu rehabilitovani voljom ispravnih i čestitih.
Merkur u četvrtak menja znak i prelazi u znak Jarca. Sa Merkurom na poslednjim stepenovima nije preporučljivo išta otpočinjati, pa sve značajnije aktivnosti koje podrazumevaju ugovore, dogovore, potpise, dokumentaciju, poželjno je ostaviti za kraj radne sedmice. Boravak u Jarcu doneće više sistematičnosti i koncentracije što je svakako poželjno nakon boravka u Strelcu i kvadrata sa dispozitorom Jupiterom koji je imao tendenciju da da svega previše, a malo toga konkretnog. U Jarcu se izbor sužava o čemu god da je reč i ostaju najistrajniji i najuporniji. Treba iskoristiti tranzit kroz ovaj znak za sređivanje arhive, starih dokumenata. Priča o prošlosti, istoriji, tradiciji čuće se na svakom koraku, pa ako nemate Merkura u Jarcu ili u aspektu sa Saturnom, naoružajte se bar strpljenjem do njegovog prelaska u Vodoliju.
Najlepši, najslađi, najčarobniji upliv uvek ima Venera, a ona će ove sedmice uživati u kontaktu s Neptunom iz Riba s kojim će u petak formirati trigon, pa ako niste raspoloženi za herkulovske i prometejske avanture, prepustite se čaroliji koju će Venera i Neptun stvoriti. Očekujte egzaltiranost u ljubavi, zanos, dubinu, opijenost, zavodljivost. Poverovaćete u sve što vidite, čujete, osetite... Poverovaćete da ste na pragu spoznaje jednote... Poverovaćete da snovi počinju da vam se ostvaruju... Poverovaćete da može trajati večno...

*

Glavnu ulogu ove sedmice imaju svi sa Suncem u vatrenom znaku i aspektu s Marsom i Uranom, a posebno oni koji imaju planete na zvezdama iz sazvežđa Herkul. Prozvani su i oni koji imaju kontakt Marsa s Plutonom i Uranom, kojima se preporučuje poseban mir. Najzahvalniju ulogu, iako ne i glavnu, dobijaju oni sa aspektom Venere i Neptuna.

Aleksandra Ralić