Nebeske hronike 07.03. – 14.03.

  • -

Nebeske hronike 07.03. – 14.03.

Category : Nebeske hronike

Intenzitet kvadrata Merkura u Vodoliji i Marsa u Škorpionu je za nama... Zamuknuo je Merkur ulaskom u znak Riba, smirio se nervozni um, umoran od nemira i intenziteta... I može se učiniti da je sve utihnulo, da čujemo tišinu... I možemo se osećati kao da konačno preumorni tonemo u tako željeni san na kraju napetog dana... I možemo osećati da je napetost za nama, da je sutra novi mirniji dan, nova mirnija sedmica... No, ta tišina je poput tišine koja se čuje pred Cunami - onda kada se more od obale povuče i kada se u njegovom odsustvu na par trenutaka muk čuje, pre zastrašujućeg zvuka zatrašujućeg talasa... A taj „talas“ koji nas očekuje ove sedmice je eklipsa - pomračenje Sunca u znaku Riba...
Iako pomračenja nisu retkost, svakako su posebnost jer su snažnog i dugotrajnog dejstva. Dešavaju se četiri do sedam puta godišnje kada se svetla, Sunce i Mesec povežu zajedno sa Mesečevim čvorovima, i imaju dejstvo otprilike pola godine, do naredne eklipse istog tipa. I zapravo smo uvek u okviru dejstva nekog pomračenja, kao što smo uvek u okviru nekog ciklusa i vremenskog intervala, s tim što je period početka dejstva uvek važan i snažniji, kao svaki početak. I sedmica u kojoj se eklipsa dešava je stoga od izuzetne važnosti zbog naglašene energije koju eklipsa poseduje i budi.
Eklipse deluju sa najdubljih nivoa, predstavljaju otvorene portale za najposebnije ali i najintenzivnije uplive, koji mogu biti čudesno moćni i probuditi najbolje, ono božansko u nama, ali i bolno nemilosrdni i probuditi ono najgore i najteže u nama i oko nas. Nedostatak svetla donosi i nedostatak svesti i samim tim više nesvesnih akcija i reakcija, ali i mogućnost da više osluškujemo ono svetlo u nama i spoznamo neuzročnu vezu svega postojećeg. Eklipse su one neminovnosti od kojih se pobeći ne može, ali iza čijeg dejstva uvek stoji najviša moguća svrha i smisao. One poznaju samu suštinu, menjaju samu suštinu, najčešće kroz događaje koji su daleko od običnih, uobičajenih, prosečnih. One bude ono natprosečno u nama, ono suštinsko u nama, i svako opiranje tom buđenju je bolno i na kraju krajeva uzaludno. No, ako se ne oglušimo o taj zov, ma kakve izazove da doživimo inicirane eklipsom, biće neopisivno vredno. Sa eklipsom uvek stiže mogućnost da se setimo odakle smo, kakva znanja posedujemo i zašto smo ovde. I ta sećanja i ta znanja su ona koja mogu oplemeniti naš budući život.
Eklipsa se odigrava na osamnaestom, sudbinskom stepenu čudesnog, suptilnog, propusnog znaka Riba koji je sam po sebi kanal za vanredne kosmičke uplive, pa će eklipsa doneti buđenje svega što ovaj znak simboliše, kao i zvezda Fum al Samakah iz sazvežđa Riba na kojoj se eklipsa dešava, a koja ima u osnovi sjajno značenje. „Ona ukazuje na prenos impulsa kreativnosti, na vezu između Neba i Zemlje. U njoj je sabrana velika moć i mudrost, za koju se kaže da je „odozgo poverena“. Ovo je zvezda koja nosi velika znanja i daje sposobnost da u postojećim okolnostima vremena u kojem živimo ispunjavamo datu svrhu. Ona simboliše i učitelja koji podučava svoje učenike.“
I stoga će eklipsa doneti buđenje intuicije, empatije, kreativnosti, duhovnog znanja, ali i buđenje strahova, ludila, opsednutosti. Ljudi će postajati propustniji za uplive, ali bez dovoljno snage, pravog znanja, prave posvećenosti, vere i istine, ti uplivi će ljude činiti sve nestabilnijim, slabijim, bolesnijim. Eklipsa je u egzaktnoj opoziciji sa svojim dispozitorom Jupiterom u Devici, pa je za očekivati narednih meseci poplavu polovičnih znanja, lažnih učitelja, proroka, iscelitelja (i Kiron je u konjunkciji sa eklipsom). Za očekivati je i poplavu teških bolesti kojima leka nema jer je eklipsa i u kvadratu sa Saturnom. Doneće i opasnosti širih razmera posebno od vode, od utapanja, i posebno ljudima na dugom putovanju, izbeglicama, onima bez doma, a to će upravo svima nama biti iskušenje i lekcija iz duhovnosti i humanosti.
Ova egzaktna opozicija naglašava sukob optimizma i idealizma s jedne strane, i pesimizma i racionalizma s druge. I dok posmatram ovaj horoskop kao da vidim Volterovog Panglosa, nepopravljivog optimistu, i Martina, nepopravljivog pesimistu. A obojica su bili učitelji Kandidu... i od obojice je naučio ono što je bilo potrebno. I tako ćemo svi mi imati priliku da ovih meseci učimo vrlo važne lekcije, lekcije o prihvatanju suprotnosti, najpre unutar nas samih, a samo oni iskreni, oni odani božanskom u sebi i drugim ljudima, božanskom u svemu oko sebe, moći će poput Mojsija da zarone u eklipsu, da otvore to konačište riba, to more znanja, i da bezbedno stignu tamo kuda su krenuli. I slediće ih verujući bez straha i sumnje. I taj mali broj odabranih učiniće da ovo izazovno vreme pred nama bude obojeno smislom...

Sedmicu otpočinjemo kvadratom Sunca i Saturna, takođe dve primarne suprotnosti kao vladara Lava i Vodolije. Ovo je sukob dva muška principa koji govori o nasilnoj moći a koja je posledica straha od nemoći, a ova opet posledica gordosti koja je u korenu svakog „greha“.

I kao što kaže profesor Vladeta Jerotić: „Gordost se začinje u umu, silazi zatim u naša osećanja i potom prožima volju da bi tako zarobila celog čoveka.“ Gordost je slabost, nedostatak radosti, ljubavi, kreativnosti, koja se kompenzuje kroz ambiciju, silu, dogmatizam, neprikosnovenost, tvrdoću, grubost. Saturn na Ras Algeti, glavi Herkula, „stolici imperatora“, kvadrira Sunce, i pokoravajući volju stvara moćnike, svemoćne robove gordosti nesvesne sopstvenog ropstva.

Sedmicu otpočinjemo i skoro egzaktnim JOD-om u koji su uključeni Mesec u Vodoliji, Uran u Ovnu i Jupiter u Devici, pa je uz eklipsu, ovo takođe bitan predznak važne sedmice pred nama, jer JOD uvek govori o posebnoj energiji, posebnoj misiji čija se svrha ogleda u ovom slučaju u Jupiteru u Devici. Svrha može biti znanje, zakon, pravo, moral, novac. Sve u simbolici Jupitera ove sedmice je rizično, a istovremeno i inspirativno i drukčije.

Inspiraciju će probuditi i sekstil Sunca i Plutona koji uvek donosi snagu i moć, mogućnost transformacije, uspešne operacije, ali i lagani odlazak u podzemni svet.

Merkur će tiho ploviti znakom Riba do Neptuna s kojim će se spojiti u petak, pa je svakako sjajan period za umetnike, kreativne stvaraoce, pisce, scenariste, ali i za sve one koji su u potrazi za tajnama, tajnim informacijama, kao i tajnim znanjima. No, na običnom nivou, ovo je i period laži, prevara, iluzija, gubitka i krađe automobila, telefona, kompjutera... u najgoroj varijanti dece... Mnogi će biti skloniji nego inače konzumaciji alkohola, droga, lekova...

Venera u subotu ulazi u Ribe, znak svoje egzaltacije koji svakako može probuditi najbolje od Venere. Inspirisaće nas da više verujemo u ljubav, da ponovo poverujemo u ljubav, da učinimo mnogo toga u ime ljubavi ili zarad ljubavi. I težićemo narednih mesec dana bajkovitom idealu, lako se zaljubiti, strasno, najluđe, kako samo Venera u Ribama u kvadratu sa Marsom u Strelcu može... Pa ako ste spremni da doživite ono što se jednom u životu doživljava budite otvoreni za avanturu, za pokret, za najšramantniju, najstrastveniju osobu kojoj se odoleti ne može, ali i kojoj se verovati ne može...

*

Glavnu ulogu ove sedmice (a i tokom budućeg šestomesečnog perioda) imaju svi koji imaju planete na 18-im stepenovima, a posebno oni sa planetama na 18-om stepenu Riba i Device. Posebno aktivni biće svi sa aspektom Sunca ili Meseca sa Jupiterom, kao i sa aspektom Jupitera i Urana i Meseca i Urana. Prozvani će biti i oni sa Merkurom na početnim stepenovima Riba ili aspektu sa Neptunom. Oni sa aspektom Sunca i Saturna i Sunca i Plutona odigraće sporednu ulogu.
Aleksandra Ralić